Sprekersboom


Wat is Sprekersboom eigenlijk? Dat was de vraag die opkwam toen ik met een aantal betrokkenen verder sprak over de community van Sprekersboom.


Ja, wat is Sprekersboom eigenlijk? Nu een half jaar na de oprichting met het oorspronkelijk plan van een sprekersbureau. Nee, een echt sprekersbureau is het niet, en toch zijn er nu al meer dan 50 sprekers bij betrokken. Mensen met een verhaal. Misschien staan ze niet allemaal op - grote - podia, maar ze hebben allemaal iets bijzonders te vertellen. 


Sprekersboom heeft blijkbaar ook een aantrekkingskracht - ik heb iedereen natuurlijk gesproken en ook al is er soms weinig tijd voor een fysieke ontmoeting, iedereen wil betrokken blijven. 


Wat is Sprekersboom dan? 


Is Sprekersboom dan die community van mensen die het besef van urgentie van de transitie in Nederland bij elkaar herkennen? Dat verhaal van verandering. 


Is Sprekersboom dan die - enigszins rare - tribe waar dat verlangen voor verandering in de lucht hangt? Dat al die verhalen van meer dan 50 mensen elkaar in kracht raken en tot één verhaal bijeen gesmeed worden? 


Is Sprekersboom dan die boom met die hoeveelheid aan takken waar we onder schuilen, samenkomen, verhalen delen, opladen, elkaar inspireren en bemoedigen om zo voldoende zuurstof te hebben getankt om weer verder te kunnen? 


Is Sprekersboom dan het onbenoembare, het dieper weten en de bedding van een rivier die verder stroomt en de ‘panta rhei’ voor iedereen die erbij betrokken raakt? 


-  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  - 


Ja, Sprekersboom is een verzameling van sprekers, en ja, we willen al onze verhalen samen verder brengen. Sprekersboom kan dat vertrekpunt zijn, maar Sprekersboom is vooral een thuis. Een basis. Een ongelooflijke verzameling van netwerken, een mycelium. 


Dat maakt al onze verhalen krachtig, geeft ze richting, opent de bron van liefde. Naar elkaar, naar de anderen, naar de wereld. 


Sprekersboom is ook een force for good. Een verzameling van mensen die de boel overhoop kunnen gooien. Bijzondere evenementen organiseren. Vanuit onze kracht mensen verzamelen om samen met hen een beweging in gang te zetten. Zoals een vuur oplaait als we kleine en grote takken tegen elkaar aanzetten. 


Deze groep heeft een enorm potentieel aan kennis, met connecties naar media, en toegang tot bijzondere verzamelplaatsen. Dat zal ook de kracht van Sprekersboom worden - we wachten niet af, we gaan aan de gang. We spreken, we schrijven, we publiceren, we organiseren, we maken kunst, we creëren mogelijkheden, we stimuleren, we ontdekken, we geven richting, we ontwerpen, we gebruiken onze kunde. 


Daarmee is Sprekersboom ook de verzameling van ‘koplopers’ in Nederland die aanspreekbaar is op de transitie en die er - met al haar leden, los van en met elkaar - vorm aan willen geven. 


Sprekersboom is de Boom, is de verzameling individuen die elkaar gevonden hebben, is het wortelstelsel onder elke grond, is het verhaal dat we delen. Waar liefde de zuurstof is om alles wat leeft te helpen groeien. 


-  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  - 


En wat ben ik trots dat ik hier de founder van mag zijn! En wat heb ik een enorme zin om hier de aanjager van te zijn voor de komende jaren. 


Ron van Es, founder Sprekersboom