Joanne Malotaux

Initiatiefnemer Burgerboerderij de Patrijs. Onderwijsvernieuwer & docent.  

De drijvende kracht onder alles wat ik doe, is dat ik de wereld mooier wil achterlaten dan ik hem heb aangetroffen. Ik zie welke enorme invloed wij als mens kunnen hebben op onze natuurlijke omgeving en daarmee op onszelf en op alles dat leeft. Ik zet mij in om ervoor te zorgen dat die invloed zo positief mogelijk is. Maar de wereld verbeteren doe je niet alleen. Ik zoek altijd naar hoe ik anderen kan inspireren om dat ook te doen, hoe ik anderen mee kan nemen. Ik wil laten zien hoe wij een positieve invloed kunnen hebben en hoe we door onze keuzes en acties de wereld beter kunnen achterlaten dan we hem hebben gekregen.


Voor mij ligt de basis hiervan bij het daadwerkelijk actie ondernemen in de praktijk. Zo werk ik aan het transformeren van een intensief melkveebedrijf naar een gemengde ecologische boerderij die werkt binnen de ecologische grenzen van onze aarde. Maar het gaat mij niet alleen om de transformatie van deze individuele boerderij. Met wat we daar doen wil ik inspireren en een katalysator zijn voor de landbouwtransitie in bredere zin. Ik neem mensen mee in het verhaal van onze transitie en de kansen en uitdagingen die daarin liggen. Ik deel over onze transitiepijn, de hobbels die we tegenkomen tijdens de transitie en hoe de ander kan helpen om die hobbels te slechten. Zo bied ik mensen handelings-perspectief, en geef ik ze de ervaring geven dat ze zelf invloed kunnen hebben, juist ook in deze grote maatschappelijke kwesties. 

Burgerboerderij de Patrijs 


Een agro-ecologische burgerboerderij: lokaal, gezond voedsel dat geproduceerd wordt binnen ecologische grenzen, en afgezet wordt in de directe omgeving: met behulp van verslokalen in Vorden, Zutphen, Eefde en Lochem. 

In het buurtschap Groot Dochteren tussen Lochem en Laren is Burgerboerderij de Patrijs op 1 december neergestreken. De komende tijd verandert deze boerderij met 70 melkkoeien en het omliggende land in een gemengd natuur-inclusief bedrijf. Op de boerderij maken we de heerlijkste kaas en zuivel en telen we peulvruchten, groenten en granen. 


In alles wat we doen, werken we met de natuur mee en laten haar voor ons werken. We zorgen zo voor gezond eten en herstellen tegelijkertijd ook de bodem, werken aan een rijke biodiversiteit, maken het landschap nóg mooier en verbinden de mens met haar voedsel. Welkom op Burgerboerderij De Patrijs. 

“Het is elke dag schipperen tussen wat we ecologisch willen en wat er financieel mogelijk is.”

We Are The Regeneration schreef een artikel over Joanne. 'Een regulier melkveebedrijf in de Achterhoek met 45 hectare: dat is waar Joanne Malotaux en Johannes Regelink een jaar geleden mee startten. Inmiddels heeft Burgerboerderij de Patrijs ruim 500 mede-eigenaren en hebben de boeren afscheid genomen van kunstmest en pesticiden.' 

YouTube

YouTube inhoud kan niet getoond worden met je huidige cookie-instellingen. Selecteer "Toestemmen & tonen" om de inhoud te zien en de YouTube cookie-instellingen te accepteren. Meer info kun je lezen in onze [Privacyverklaring](/privacyverklaring/. Je kunt je altijd weer afmelden via je [cookie-instellingen] /cookie-instellingen/.

Toestemmen & tonen