Jaap Fris

Regeneratief boer (samen met compagnon Niels Moshagen) in Empe. 

 “We zijn als mens niet de enige of belangrijkste soort, maar slechts één van de vele delen van het ecosysteem Aarde. Dus hebben we onszelf afgevraagd: hoe kunnen we het leven centraal zetten?”

 Lees zijn boeiende verhaal hier bij New Financial Magazine

Stichting Lenteland

In het Gelderse Empe mogen ze de eerste Nederlandse regeneratieve gemeenschapsboerderij van stichting Lenteland gaan runnen, genaamd Erve Kiekebos. “Mensen uit de lokale gemeenschap zijn mede-eigenaar van de grond. Zij beslissen mee over wat op die grond gebeurt en delen in de oogst”

Podcast

Luister naar het gesprek met Jaap Fris in de serie De Betekenismakers - Michael van Loenen & Ron van Es spraken hem op zijn boerderij. 

 Verhalen vertellen vind ik leuk om te doen. Helemaal het verhaal van Erve Kiekebos en mijn persoonlijke reis van marketeer tot boer. 

Als je mij boekt, dan neem ik je mee naar de boerderij. Ik vertel over hoe we deze plek levendiger maken door met de natuur mee te werken. Praktisch en met een flinke dosis (zelf)reflectie. Ik deel de diepte- en hoogtepunten in luchtige anekdotes over het dagelijkse leven als boer.

Ook kan ik het perspectief van nieuwe rijkdom schetsen. Ik zoom uit en in op hoe we de boerderij financieren in samenwerking met Lenteland en mede-eigenaren. En natuurlijk leg ik uit waarom we het belangrijk vinden dat de grond en het bedrijf in gemeenschappelijk eigendom komt. Uiteindelijk verbeeld ik wat het allemaal oplevert en wat er allemaal mogelijk is al we die nieuwe rijkdom omarmen. 

Kortom, een Aard-ig praktisch en hoopvol perspectief met persoonlijke anekdotes en reflecties.